Geen widgets gevonden in de zijbalk


Raad debatteert 18 september 2023

5.Raadsvoorstel herinrichting begane grond Stadskantoor 

Dank u voorzitter, in het bijzonder alle aanwezigen op de publiekstribune en iedereen die thuis meeluistert.

Dit is de eerste keer dat ik u toespreek en zal zeker niet de laatste keer zijn. Hopelijk in het vervolg zonder klamme handjes.

Maar eerst hoe ik hier in Etten-Leur terecht gekomen ben.

Nadat ik jarenlang met 120 kilometer per uur zonder af te slaan van Roosendaal naar Breda heb gereden, heb ik 17 jaar geleden met mijn zoon wel de afslag naar Etten-Leur genomen om vervolgens niet meer weg te gaan. Etten-Leur bood (en bied dat nog steeds) alle faciliteiten waar we als gezin behoefte aan hadden. Te denken aan goede scholen, een compleet winkelcentrum, voldoende sport-en recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, de haven met zijn strandje, veel groen en een stadskantoor dat opviel als een prominent en modern gebouw midden in het centrum. Toen nog niet wetende dat ik jaren later hier zou zitten als burgerraadslid. Langs deze weg wil ik u graag meenemen in de gedachtegang van Leefbaar Etten-Leur met betrekking tot de herinrichting van de benedenverdieping van het Stadskantoor.

Nu het stadskantoor 21 jaar oud is, zijn de behoeftes van de gemeente, gemeenteraad, en haar inwoners veranderd. 

  • De gemeenteraad heeft al die jaren geen vaste plek gehad om te vergaderen. De Van Goghkerk is qua klimaat in de winter onaangenaam Ruimte 1.04 te klein en te warm in de zomer en de benedenverdieping van het stadskantoor moet voor elke raadsvergadering opnieuw ingericht wat extra kosten met zich meebrengt. (en aangesloten worden. Kosten daarvoor zijn 8000 euro per vergadering.) laatste stuk tussen haakjes weglaten 
  • Daarbij komt dat de gemeente gebruik maakt van 4 panden (Stadskantoor, Van Goghkerk, bestuurs-en vergadercentrum en de Kerkwerve CJG Centrum Jeugd en Gezin). Deze panden brengen allen kosten met zich mee voor onderhoud, huur en energiekosten.
  • Tevens maakt het stadskantoor een gedateerde indruk, wat natuurlijk logisch is. Thuis verandert u ook het een en ander na 21 jaar.

Leefbaar Etten-Leur is zich ervan bewust dat het te investeren bedrag hoog lijkt, maar de herindeling en herinrichting van het stadskantoor nodig zijn. En Etten-Leur weer een stukje mooier maken met de volgende voordelen:

  • Een jaarlijkse kostenbesparing van 9% doordat alles onder 1 dak wordt ondergebracht. De gemeente gebruikt dan niet 4 panden maar 1.
  • De gemeenteraad krijgt een mooie en moderne raadszaal, met een multifunctionele ingezet. Mooi voorbeeld: Er gaat bijvoorbeeld ook getrouwd worden.
  • Last but zeker not least: voor minder invalide word het pand beter begaanbaar.

Voorzitter, ik rond af: 

Namens Leefbaar Etten-Leur kan ik u laten weten dat wij het een mooi, groen en functioneel (voorlopig) ontwerp vinden. Er wel vanuit gaande dat er een passende oplossing voor het opslagprobleem van de Heemkundekring (Jan Uten Houte) komt.

Dank u voor uw aandacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *